Okul öncesi dönemde, çocuğa dış dünyayı tanıma olanağı veren, ona çeşitli alışkanlıklar kazandıran temel kurum ailedir. Çocuk aile içinde temel öğrenme için gerekli deneyimleri kazanırken, okulöncesi eğitim kurumlarında bu deneyimleri pekiştirme ve zenginleştirme fırsatı bulur.
Aile katılımı, okulöncesi eğitim programının önemli parçasını oluşturmakta ve bu kurumda verilen eğitimin devamlılığı, ailenin çocuğu daha iyi tanıması, program konusunda bilgi sahibi olabilmesi için aile katılımının planlı olarak yapılması gerekmektedir.
Aile katılımı; ailelerin desteklenmesi, eğitime katılımlarının sağlanmasına, çocukların deneyimlerinin, evreleri ile eğitim kurumları arasındaki iletişim artışı ve sürekliliği ile arttırılmasına ve programların velilerin katılım ve katkıları ile zenginleştirilmesine yönelik sistematik bir yaklaşımdır.
Aile katılımı, bilgi paylaşma ve ilişki kurma işlemidir; görünmeyen programın temel kurum olduğu kadar çocukların dünyaları arasında da tutarlılık köprüsü oluşturur.
Aile katılımı yüksek olduğunda öğretmenler; çocuklar hakkında ev ve aile ortamlarını da içeren daha geniş bir perspektife sahip olacaklarından, çocukların ev bağlantılı bireysel gereksinimlerine, stres etkenlerine ve değişimlerine daha duyarlı olarak, çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını daha anlayışlı ve çocuk merkezli etkin bir biçimde karşılanmasına yardımcı olurlar. Veliler öğretmenlere yardımcı olabilecek özel bilgi ve yeteneklere sahip olabilirler. Evle eğitim kurumu arasındaki bu paylaşım, iletişim ve katılımın planlı bir şekilde ele alınması hem velilerin hem de öğretmenlerin çocuğun gelişimine ilişkin isteklerini gerçekleştirmede fırsat yaratır.
ÖĞRENCİ AÇISINDAN AİLE KATILIMININ FAYDALARI
AİLE AÇISINDAN AİLE KATILIMININ FAYDALARI